De ramadan

Een van de belangrijkste periodes in het jaar voor moslims is de vastenmaand, de ramadan. Tijdens deze maand wordt tussen zonsopgang en zonsondergang gevast. Een uitgebreide beschrijving van de ramadan is te vinden in dit artikel. Het is verstandig voor aanvang van de ramadan als moslim nog even je polis van je zorgverzekering na te lopen, zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent als je onverhoopt medische hulp nodig zou hebben.

Vasten
Moslims vasten naar het voorbeeld van profeet Mohammed tijdens de ramadan. Het vasten behoort tot één van de vijf pijlers van de islam. Een aantal groepen, zoals zieken en jonge kinderen zijn uitgezonderd van de verplichting tot vasten. Het vasten bestaat eruit dat er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken en gerookt mag worden, bovendien is seksueel contact ook niet toegestaan tot zonsondergang. In de islam wordt de ramadan met name gezien als een maand waarin mensen nader tot elkaar dienen te komen.

Suikerfeest
De ramadan maand wordt afgesloten met een drie dagen durend Suikerfeest. Op de eerste ochtend van het Suikerfeest gaat men meestal naar de moskee voor een gezamenlijk ochtendgebed. De overige tijd gaat men bij familie en vrienden op bezoek. Overal krijgt men zoete lekkernijen aangeboden. Het geheel is altijd zeer feestelijk; de meeste mensen dragen nieuwe kleding, het huis wordt extra goed schoongemaakt en in islamitische landen zijn winkels en instellingen gesloten en heeft iedereen vrij.

Laat wat van je horen

*

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.