Meldpunt discriminatie

Discriminatie is het niet gelijk behandelen en/of het achterstellen van mensen, gebaseerd op zaken die er niet toe doen, zoals huidskleur, sekse of religie. Iedereen is weleens getuige, of slachtoffer, geweest van discriminatie. Als een werkgever een man weigert voor een vacature als receptioniste omdat hij per se een vrouw achter de receptie wil, is dat discriminatie. Als een jongen vanwege zijn donkere uiterlijk wordt geweigerd voor een uitgaansgelegenheid, is dat discriminatie. Er zijn talloze voorbeelden en situaties te bedenken. In Nederland is discriminatie verboden op grond van artikel 1 in de grondwet. Dat betekent echter helaas niet dat het makkelijk te bestrijden is. Maar door discriminatie te melden kan er wel steeds meer aan gedaan worden.

Melden discriminatie
Als je denkt dat je gediscrimineerd wordt, kun je dat melden. Dat kan telefonisch door te bellen met de Discriminatie meld- en advieslijn: 0900 2 354 354 (10 cent per minuut) of door het formulier op discriminatie.nl in te vullen. Een andere mogelijkheid is de discriminatie te melden bij een antidiscriminatiebureau (ADB) bij jou in de buurt. Een overzicht van deze bureau’s vindt je op discriminatie.nl.

Na de melding
Na een melding van discriminatie zul je worden uitgenodigd voor een intakegesprek. Bij dit gesprek praat je met een klachtbehandelaar over je melding. Je hebt de keuze hier hierbij te laten of vervolgstappen te gaan ondernemen. Kies je voor het laatste, dan zal je klachtbehandelaar je adviseren en begeleiden in dit proces. Je kunt een procedure opstarten bij de Commissie Gelijke Behandeling of aangifte doen bij de politie. Ook kan er bemiddeling plaatsvinden. Het is belangrijk om te weten dat alle klachten vertrouwelijk worden behandeld en dat er geen stappen worden ondernomen zonder toestemming van degene die de klacht heeft ingediend.

Het nut van melden
Melden helpt altijd. Pas na een melding kunnen mensen van een antidiscriminatiebureau je verder helpen. Bovendien draag je met je melding bij aan een beter beeld van discriminatie in Nederland en dus ook aan een doelgerichte bestrijding hiervan.

Discriminatie op internet
Als je discriminatie op internet ziet of meemaakt, kun je daarvan een melding doen bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). MDI richt zich op voorkomen en bestrijden van discriminatie online (op het Nederlandse gedeelte van internet). Zij behandelen meldingen omtrent discriminatie op internet en trachten bijvoorbeeld discriminerende uitlatingen op internet verwijderd te krijgen. Een melding doen kan door het sturen van een e-mail naar info@meldpunt.nl.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.